PBU3

JOM SAMBUNG BELAJAR DI POLITEKNIK BALIK PULAU

POLITEKNIK BALIK PULAU (PBU) membuka peluang kemasukan secara WALK-IN bagi DIPLOMA TEKNOLOGI MAKLUMAT (TEKNOLOGI DIGITAL).

Permohonan dibuka sehingga 20 Januari 2023.

SYARAT KEMASUKAN

but spm
 1. Warganegara Malaysia
 2. Memiliki SPM atau setaraf
 3. Lulus Bahasa Melayu
 4. Lulus Sejarah (SPM 2013 dan ke atas)
 5. Lulus Bahasa Inggeris
 6. Mendapat TIGA (3) kepujian dalam mata pelajaran berikut:
  1. Matematik
  2. DUA (2) matapelajaran lain yang belum diambilkira kepujiannya
 7. Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta, buta warna), pendengaran, fizikal atau pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali
but selainspm
 1. Warganegara Malaysia
 2. Lulus Sijil Sistem Komputer dan Rangkaian (SSK) atau Sijil Teknologi Maklumat (STM) bagi lepasan Kolej Komuniti; ATAU
 3. Lulus pengajian peringkat Sijil yang diiktiraf MQA/Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang yang berkaitan dan mendapat kepujian dalam matapelajaran Matematik di peringkat SPM atau setaraf
 4. Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan (buta, buta warna), pendengaran, fizikal atau masalah pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali
but apel
 1. Warganegara Malaysia
 2. Mendapat sijil APEL (Accreditation of Prior Experiential Learning) daripada MQA untuk kemasukan ke diploma (Tahap 4)
 3. Mempunyai pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan

CARA MEMOHON

Hantarkan butiran 

 1. Nama Penuh
 2. Nombor kad pengenalan
 3. Gambar Sijil SPM atau Sijil/Transkrip Kolej Komuniti

ke 019-4224 778

Tarikh tutup permohonan

20 Januari 2023

PBU PILIHAN UTAMA “IT”

g1

Pembelajaran Berasaskan Praktikal

Teori akademik, latihan praktikal, kemahiran komunikasi, pembentangan  serta kemahiran menyelesaikan masalah mendorong pembelajaran dan keyakinan diri pelajar.

g2

Tenaga Pengajar Berkelayakan

Para pensyarah yang terlatih, mempunyai kepakaran, kelayakan, kemahiran yang cekap untuk menyampaikan ilmu. Sebahagiannya memiliki sijil profesional dalam bidang kepakaran masing-masing. 

 

Kebolehpasaran Graduan

99.3% graduan PBU mendapat tawaran kerja atau menyambung pengajian ke peringkat ijazah dalam tempoh 6 bulan selepas tamat pengajian.

g4

Fasiliti

PBU menyediakan persekitaran pembelajaran yang cemerlang. Kemudahan seperti makmal komputer dengan perisian terkini, bilik kuliah yang selesa, dewan kuliah moden, Technology-Enabled Collaborative Classroom, perpustakaan serta pelbagai aktiviti sukan dan rekreasi yang komprehensif. PBU merupakan premis mesra OKU.

g3
g5

Yuran Pengajian

Antara yuran IPT termurah di Malaysia! Dengan hanya kurang RM3,000, pelajar boleh memiliki segulung diploma dalam tempoh 2½ tahun.

g6

IR 4.0

Mendepani cabaran Revolusi Industri 4.0, pelajar PBU diasah kemahiran dengan teknologi terkini untuk memenuhi keperluan industri. Pelajar mendapat pendidikan yang berkualiti, kreatif dan inovatif dalam memperlengkapkan diri mereka bersaing di peringkat global.

Latihan Industri

Pelajar PBU menjalani latihan industri (praktikal) pada semester akhir yang dapat mendedahkan pelajar kepada dunia pekerjaan yang sebenar. Ia bukan sahaja memberi gambaran realiti tentang alam bekerja, tetapi mendedahkan juga pelajar kepada teknologi dan pengetahuan terbaru yang digunapakai di pasaran.

g8

Pengiktirafan

PBU telah mendapat pelbagai pengiktiran dari pelbagai agensi. Antaranya ialah “Premier Digital Tech Polytechnic” dari MDEC, “Educational Organisations Management System” dari SIRIM dan “Ekosistem Kondusif Sektor Awam” dari MAMPU.

g7